Отворено писмо настоява казусът с "Царските имоти" да влезе в парламента

11:05, 08 окт 18 / Политика 25 1752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отворено писмо, подписано от група от хора с различни професии, беше изпратено до председателя на Народното събрание, до президента, до Светия синод, Министерски съвет, върховните съдилища, омбудсмана и медии. В това писмо, подкрепено с аргументи, те изразяват разочарование от начина, по който се разви казусът с „Царските имоти“ в съдебната система. Подписаните настояват с този въпрос да се заеме НС.

„Основният ни аргумент е, че през 1947 година комунистическото правителство отнема собствеността на царското семейство със закон. Друг е въпросът какъв е този закон, доколко е обоснован и аргументиран, защото, както открихме в стенографските дневници на НС, дискусиите по този закон се свеждат до една политическа декларация, без каквито и да било юридически аргументи. Ясно е казано, че всякаква следа от царската династия трябва да бъде изтрита“, каза историкът Малвина Господинова за БНР и поясни, че искането на хората, подписали се в това писмо, е сега, по същия начин, този въпрос да бъде решен от парламента със закон.

„Дори не е необходимо да се пише някакъв специален закон. В момента действа реституционен закон от 1992 година, който възстановява собствеността, отнета през годините на комунистическата власт. Именно към този закон, който е бил допълван, да бъде допълнен текст, който да касае именно царската собственост. В откритото писмо сме дали предложение какъв да бъде този текст. Да се добави: „Възстановява се собствеността върху всички движими и недвижими имущества, отнети по обявения с решение номер 12 на Конституционния съд, за противоконституционен закон за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис Трети, и на техните наследници. Не се допускат претенции за права върху същите имоти от трети лица, от държавата, от общините и кметствата. Ако при влизането в сила на това допълнение към закона са в ход съдебни дела за право на собственост върху тези имоти, те трябва да бъдат прекратени поради незаконосъобразност и противоречащи на решение номер 12 от 98-ма година на Конституционния съд“.

Хората, които застават зад това предложение, са участвали в съдебните дела по царските имоти като експерти, свидетели.

Малвина Господинова каза, че е упражняван натиск да се откажат: „Дори на мен лично с неприятни телефонни обаждания, засичания по маршрута ми на движение с ясно изговорени фрази да не се продължава в тази посока, защото… Досега не сме го коментирали, защото се надявахме, че ще се реши въпросът, но виждайки какво се случва, повече така не може да продължава“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама