Преглеждат безплатно за глаукома в Стара Загора

17:00, 09 окт 18 25 1664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни профилактични прегледи за установяване на глаукома ще се проведат в Стара Загора от 10 до 12 октомври.

Кампанията е предназначена за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена диагноза ''глаукома''. Инициативата  се организира от Пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на болница "Тракия". Посветена е на Световния ден на зрението, който тази година се чества на 11 октомври.

За участие в кампанията е задължително записването на час на единния номер - 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10.00 до 17.00 ч.

Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Благодарение на профилактичните кампании, в които болница "Тракия" е редовен участник, ранната диагностика се е повишила значително. Това дава шанс на болните да съхранят зрението си.

По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 - 604. Общо 6784 са хората с диагноза "глаукома", живеещи на територията на областта.

В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет. Глаукомата води до необратима слепота, затова колкото по-рано се открие, толкова по-високи са шансовете за запазване на зрението.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама