Тристранката единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони

14:00, 08 окт 18 / Политика 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони, съобщи в Министерския съвет Валери Симеонов, вицепремиер и председател на НСТС.

Пакетът включва Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и други, пише БТА. 

Всички участници в заседанието се обявиха за облекчаване на предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. Валери Симеонов каза, че в сряда, когато МС ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно.

Представители на работодателските организации и на синдикатите имаха и забележки относно предлаганите по-високи екологични такси за старите автомобилите и за отпадане на облекчението за наличието на катализатор за изгорелите газове на колите. Представители на синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост, а от работодателските организации остро възразяват срещу обсъжданата възможност максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева.

От следващата година се предвижда да отпадне данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор. Освен това данъкът за автомобилите на възраст над 15 години ще скочи с 30%. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, който също беше обсъден на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Категорично не сме съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, според която може да се провери дали собственикът на колата е поставил катализатор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама