Над 500 тона стари дрехи събра БЧК със специалните контейнери

19:00, 08 окт 18 25 1621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата за даряване на дрехи на БЧК в специално поставени контейнери в страната набира все по-голям интерес. С времето хората са се научили да изхвърлят дрехите си в контейнерите на БЧК и тази година, само за 9 месеца, в София са събрани малко над 500 тона, съобщи Петранка Недялкова от Столична организация на БЧК пред БНР.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти. Тя стартира от Пловдив преди две години, след което мрежата от контейнери постепенно се разширява и в София, а за период от няколко години е планирано броят им да достигне 1000.

Списъкът с търговските обекти, в близост до които има разположени такива специални контейнери, е на сайта на БЧК.

„Тази кампания има за цел да покаже как могат да се щадят природните ресурси и да се връщат обратно суровините в икономиката, и да се създава възможност за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукти“, каза Петранка Недялкова.

Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.

Изискването към текстилните изделия - дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка. С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.

Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама