Безплатно кино, посветено на историята, организират в Разград

19:30, 08 окт 18 / Общество 25 644 Topnovini
1

Поредица от културно-информационни събития, организирани от читалища в област Разград със съдействието на Областна администрация-Разград, стартира следващата седмица - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Инициативите са във връзка с отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста и са част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Събитията ще включват кратка презентация за историческите събития, свързани със спасението преди 75 години на българските евреи по време на Втората световна война, както и прожекция на филма „Българска рапсодия“ (Пътят към Коста дел Маресме“) на режисьора Иван Ничев. Копродукцията между България и Израел е българското предложение за наградите „Оскар“ през 2014 г. в раздел „Най-добър чуждестранен филм“.

Филмът пресъздава факти за депортирането на евреите от България чрез любовна история между тийнейджъри. В него участват млади и утвърдени български актьори, сред които: Стефан Попов, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стоян Алексиев, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Васил Михайлов, Георги Мамалев и други.

Прожекциите са безплатни, насочени са предимно към младежка аудитория. Сред целите на събитията са: да се информира обществеността в област Разград за 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война, да се съхрани паметта за важното историческо събитие, а също и младите хора да се възпитават в дух на толерантност и приемане на културното многообразие.

Първата прожекция е на 15 октомври, понеделник, от 13:00 часа в киносалона на НЧ“ Съзнание 1891“ в Исперих, на 16 октомври е прожекцията в НЧ“Саморазвитие-1902“-Завет, на 18 октомври - в НЧ “Съзнай себе си-1895“-Цар Калоян, на 22 октомври - в НЧ“Св.св. Кирил и Методий-1891“-Кубрат, а на 23 октомври - в НЧ“Пробуда-1912“-Лозница.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 42 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.