Всеки трети българин е с висше образование

10:40, 09 окт 18 25 1832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 28% или почти всеки трети наш сънародник на възраст 25-64 г. е имал висше образование и това в значителна степен е повлияло на качеството на живота и социалния статус на тази категория българи, показват данни от анализ на Евростат за нивото на образование в ЕС през 2017 г., цитиран от БТА.

През миналата година около 31%  от жителите на ЕС на възраст 25-64 г. са имали висше образование.

Най-високо ниво на висшисти у нас е било концентрирано в район Югозападен, където близо 40 на сто от населението в тази възрастова категория е имало висше образование.

На втора позиция по този показател е район Южен Централен, където 32 на сто от населението на възраст 25-64 г. са били висшисти, а на трета позиция е бил район Североизточен с близо 27 на сто висшисти от трудоспособното население.

В дъното на тази класация с най-малко висшисти е бил район Северозападен, където едва 20% или почти всеки пети българин на възраст 25-64 г. е бил висшист.

Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища, от които 50 университета и четири колежа.

Пак по данни на НСИ най-ниско е било нивото на безработица сред българите с висше образование - едва 3% при общо 207 000 безработни през миналата година.

На обратния полюс най-висок е бил делът на безработните в редиците на нискообразованите българи - около 45% от българите с основно, начално или по-ниско образование, показва родната статистика.

В Топ 5 на европейските държави с най-висока концентрация на висшисти се  Финландия - 43,7%, Великобритания и Норвегия - по 43%, Исландия - 42,5% и Люксембург – 40% от населението в трудоспособна възраст са притежавали квалификация за висше образование. Тези страни общо взето, са и сред държавите в ЕС с най-висок жизнен стандарт и най-добро качество на живот, отчита Евростат.

При съседите ни ситуацията е следната - в Гърция 31% от трудоспособното население на възраст 25-64 г. са били висшисти, в Румъния - 17 на сто, а в Турция - 18 на сто.

Като цяло нивото на образованост на европейците се е повишило като за 10-годишен период броят на висшистите в ЕС е нараснал с 8% - от 23 на сто през 2007 г. - до 31 на сто през 2017 г., отчита Евростат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама