Драстично завишават контрола върху лекарствата в онкоболницата в Благоевград

12:00, 09 окт 18 25 1856 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Контролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в онкологичната болница в Благоевград ще бъде  драстично завишен, заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Георгиев. От Общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството. съобщи БНР. 

При акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура в края на миналата седмица по подозрения за участие в организирана престъпна група за търговия със скъпи лекарства беше задържана клиничният фармацевт от онкологичната болница в Благоевград. В момента тя е под домашен арест. И макар че здравното заведение възстанови нормалния си ритъм на работа, ситуацията е напрегната, признава директорът. Той е категоричен, че и за миг не е направен компромис с лечението и живота на пациентите. 

„Опитваме се да се съвземем. За всички е голям шок и най-важното е да продължим да обслужваме пациентите си, така че да не бъдат опорочавани техните терапии“. 

Преди разкриването на престъпната схема нищо не е подсказвало, че има злоупотреби с лекарства за раково болните пациенти, заяви д-р Георгиев. Случаят налага извънредни мерки по контрола.

„Това, което се установи, е изненада за мен, защото аз не съм имал никакви подозрения. Има много ясно създадени правила и ако някой е решил да става престъпник, ние как да знаем, че той го е решил. Разбира се, че ще се вземат всички необходими мерки – самата организация, самият процес, така че действително да сме сигурни, че всичко е наред. Въпреки случилото се, обаче, аз не мога да не вярвам на усилията на целия колектив. Ние всички се чувстваме предадени от един човек, но ще се съвземем. Ще се вземат всички мерки. Ако трябва, ще спя в аптеката, но няма да се допусне това“. 

Най-важното в момента е да не се подлага на риск съществуването на онкоболницата, която макар и общинска, приема пациенти от цяла Югозападна България, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов, също лекар по професия. Той обаче призна, че неприятният случай ще повлияе при взимането на решение за  управлението на здравното заведение, тъй като договорът на директора на болницата вече е изтекъл.

„Трябва да видим какви са нещата в действителност, да преценим и тогава да вървим към конкретни решения“. 

Община Благоевград е длъжна да вземе решение, гарантиращо стабилността на болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама