Училища и читалища в Монтана и Враца получават пари за ремонт и книги

14:15, 09 окт 18 / Култура 25 1828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седем читалища от община Враца са одобрени за финансиране по Програма на Министерство на културата- „Българските библиотеки -  съвременни центрове за четене и информираност” и ще попълнят библиотечните си фондове с книги на стойност 10 551 лв., съобщават от местната управа в града под Околчица.

Цялата програмата е на стойност 998 998 лв. и цели освен да подпомогне българските издателства, да даде възможност за попълване на книжния фонд на библиотеките с нови заглавия.

Финансирани са читалищните библиотеки в следните населени места: Бели извор - 1402 лв., Девене - 1092 лв., Згориград - 1500 лв., Нефела - 1518 лв., Паволче - 1893 лв., Три кладенци - 1121 лв. и Чирен - 2025 лв.

Предстои сключване на договори на читалищата с Министерство на културата.

По същата програма финансиране на стойност 8 200 лв. е спечелено и от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца.

Три училища в област Монтана получиха средства за неотложни ремонти от Министерството на образованието и науката, съобщи депутатът от  ГЕРБ Дилян Димитров. Общата сума е 280 000 лв. 

"Едното от училищата е Първо основно във Вършец, на което не бяха отпуснати средства, а се нуждаеше от ремонт на отоплителна инсталация... Министър Вълчев по наше настояване отпусна и преведе 200 хиляди лева на училището във Вършец... Пето основно училище в Монтана не беше влязло в Интегрирания план, имаше нужда от ремонт на третия и четвъртия етаж... Министерството им отпусна 50 хиляди лева... И 30 хиляди лева за основното училище в Долни Цибър за ограда и подмяна на електроуреди в кухнята на столовата", посочи Дилян Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама