Нинова: Състоянието на здравеопазването е катастрофално

15:10, 09 окт 18 / Политика 25 1907 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Една от темите, които обсъждахме, е острата нужда от кадри, защото каквото и да се направи в здравеопазването, като няма лекари и медицински сестри въпросът остава нерешен". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в централата на БСП с представители на Националното сдружение на общинските болници.

„Единодушни сме, че сегашното състояние на здравеопазването е катастрофално и не може да продължава повече така, че предложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и в здравния модел, а промяна във финансирането на модела или по-скоро търсене на източници за дофинансиране, чрез събиране на допълнителна задължителна здравна застраховка. Смятаме, че това ще натовари най-бедните хора, хората в затруднено положение, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване”, подчерта Нинова, цитирана от БГНЕС.

От БСП представили и предложенията си за реформа и около няколко въпроса обединили менения. Най-остро от сдружението, по думите на Нинова поставили пред тях въпроса за кадрите, особено в малките, отдалечени места, общински болници и т. н. „Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България”, каза Нинова.

Сред темите, които обсъдили е и високите цени на лекарствата и начините да се помогне на бедните хора, на хората в затруднение да си плащат лекарствата. „Приема се добре нашето предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и окрупняването на поръчката за лекарства”, обясни лидерът на БСП.

Тя потвърди, че ако всички срещи вървят така както са уговорени и планирани, последната трябва да е в понеделник сутринта с БЛС, и веднага след това – понеделник следобед внасят вота на недоверие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама