Топлофикация, влезте в 21 век!

11:00, 10 окт 18 25 2176 Шрифт:
Автор:

Колкото и добре да живее човек, все някога животът го отвежда до гишетата на Топлофикация. Особено преди отоплителния сезон. Така и ми се случи.

По стечение на обстоятелствата бях длъжна да сменя партидите за топлото на друго име. Въоръжена с добри намерения и договор за наем реших да бъда практична и да оставя моите наематели самостоятелно да следят сметки и срокове за услугата. Бяха ми казали, че е добре  да заявя и промяна на потреблението, тъй като щяло да се отрази директно върху ежемесечните сметки, които се изчисляват "на база", а чак през август - изравнителните.

Нямах идея какво ме очаква. Появих се в офиса на доставчика и поисках да заявя промяна на потребление. Дадоха ми съответното заявление и почти реших, че нещата ще се случат от раз. Да, ама не! Точно преди да извадя химикалката ми обясниха, че трябва да се върна до нас и пак да дойда, защото в заявлението трябва да присъстват с подписи и телефони домуоправител и двама съседи със собствени партиди ( не наематели).

Ситуацията ме върна назад в годините на соца, когато домуоправители и съседи се ползваха за всичко: от доноси, до характеристика на индивида. Попитах кому е нужно всичко това: не е ли достатъчно моето ЕГН, подпис и ЛК за да удостоверя верността на мое заявление за парното в собственото ми жилище? Оказа се, че не е. Това било решение на Министерство на икономиката, ако не съм доволна - тях да питам...

Запазих самообладание, явно щях да се връщам някой ден отново, а и ми предстоеше същинската смяна на партидите в Топлофикация. С втора доза оптимизъм отидох и там.

Тук ситуацията беше сложна: чакаш на едно гише за подаване на заявление, взимаш и го попълваш настрана, после пак чакаш и се връщаш на същото гише да проверят данните. Услужливо предлагат да копираш договора за наем в съседната книжарница за 10ст., но от страх да не изгубиш реда, за който си чакал се съгласяваш и на 30 ст. копието при тях. След това те пращат на гишето до тях да си внесеш таксата за промяна на партида и със заветната касова бележка се нареждаш отново на първоначалното гише да удостовериш плащането и да завърши подаването на промяната.
В този момент си мислиш, че си приключил, въпреки тази непрактичност, налудничаво редене и губене на тяхно и мое време. Да, ама не!

Това било само попълване на документацията. Усетих безсилие и леко покачване на кръвта в главата след като ми обясниха, че сега трябва да отида в другата сграда, на 1-вия етаж , там било деловодството за да се входира всичко това.
Отидох и до там. Пак опашка. Чаках. Входирах.

И така, днес 3 часа от моя живот отделих на Топлофикация, само защото реших да бъда практична.

Мисля, че не е трудно и това общинско дружество да бъде. На първо място да намали бюрокрацията, която води до загубено време в работата, изнервени клиенти, опашки и в крайна сметка- спад в събираемостта на приходите.
Да потърси решения : Какво се случва ако не си в добри отношения със съседите и не можеш да събереш подписи? Какъв е проблемът да подаваме информация онлайн, както плащаме сметките и дължимите данъци и такси в общините?

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Борис Колев 12:04, 11 окт 18

Тези нормативни уредби не зависят само от Топлофикация. Новите закони ги предлагат управляващите. А тях си ги избираме ние. Така че, сами сме си виновни...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама