Кои храни е по-добре да се ядат с обелките?

08:00, 13 окт 18 25 1645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В дискусията за здравословното хранене можем да чуем различни мнения от специалисти как и  как продуктите трябва да бъдат приготвени и в какви конкретни комбинации и дози да бъдат консумирани.

Разбира се най-важни са плодовете и зеленчуците. И макар че повечето хора смятат, че всички те трябва да бъдат обелени, преди да бъдат изядени, всъщност някой от тях трябва само да измиете, преди да консумирате. 

Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората.
 
Ябълки
В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.
 
Моркови
Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.
 
Картофи
В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.
 
Краставици
Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината ѝ съдържа основно вода.
 
Грозде
Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака, пише zdraverto.bg

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама