Видинският куклен театър се подготвя за гостуване в Ница

17:00, 14 окт 18 / Култура 25 1697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Актьори от кукления театър във Видин се подготвят за гостуване в Ница. Заедно с колегите си от театър „Де ла Масю“ във френския град те ще представят съвместен спектакъл „Малък театър на края на света“. Спектакълът е среща между две театрални школи, каза пред БНР, директорът на видниския театър Павлинка Трифонова:

"Това е една страхотна провокация и възможност, надявам се, че и за френските актьори, защото тази среща между две актьорски школи, между две представи за правене на куклен театър, сигурно ще роди нещо необичайно и много интересно. В това съм убедена, защото режисьор на спектакъла е Езекиел Гарсия- Ромеу, който направи през април с нашия театър спектакъла „Хронолог“."

Спектакълът е експериментален. Той е опит към съвременния куклен театър да бъдат включени модерните нови технологии:

„Ние, заедно с театър „Де ла Масю“, с театралната академия в Бърно, една френска фирма, която се занимава с IT технологии, спечелихме едни проект по „Творческа Европа“. В този проект ние ще изследваме чрез този спектакъл „Малък театър на края на света“ как новите технологии могат да се вместят в древното театрално куклено изкуство.“

По проекта ще бъде изследвани нагласите на съвременната публика и влиянието на кукления театър. Ще се обърне също внимание на изработката на декори и на кукли. Ще бъде направена библиотека на различните видове системи кукли.

Премиерата в Ница ще е на 14 ноември. След това спектакълът ще се играе в други градове във Франция, както и в Бърно и Рим. В България ще бъде представен следващата година в рамките на инициативата „Пловдив- европейска столица на културата“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама