Първо злато за България на Младежката олимпиада

10:50, 11 окт 18 / Спорт 25 1446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българските състезатели по спортна акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха златни медали в отборната надпревара по гимнастика на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Костадинова и Димитров са част от състава на тима, спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.

Според регламента на Игрите има 12 отбора, като във всеки един от тях са включени по 12 представители на различни държави в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от скоковете на батут.

Отделните тимове бяха кръстени с имена на легендарни спортисти в гимнастическите спортове. За класирането в това мултинационално състезание се взимаха предвид само местата (без точките) в квалификационните надпревари на всеки един представител в съответния спорт. Общият брой най-предни класирания осигурява съответно злато, сребро и бронз.

Българите бяха в отбора, който носеше името на Симон Байлс - американска спортна гимнастичка, първата жена с три поредни световни титли (2013 - 2015). Останалите отбори бяха с имена на други легендарни спортисти от гимнастиката като Надя Команечи, Оксана Чусовитина и т.н.

Българските състезатели бяха със значителен принос за титлата на своя тим, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. Българската двойка събра сбор от 82.000 точки, което й осигури място на финала, насрочен за полунощ срещу вторник българско време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама