Първо злато за България на Младежката олимпиада

10:50, 11 окт 18 / Спорт 25 596 Topnovini
1

Българските състезатели по спортна акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечелиха златни медали в отборната надпревара по гимнастика на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Костадинова и Димитров са част от състава на тима, спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.

Според регламента на Игрите има 12 отбора, като във всеки един от тях са включени по 12 представители на различни държави в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от скоковете на батут.

Отделните тимове бяха кръстени с имена на легендарни спортисти в гимнастическите спортове. За класирането в това мултинационално състезание се взимаха предвид само местата (без точките) в квалификационните надпревари на всеки един представител в съответния спорт. Общият брой най-предни класирания осигурява съответно злато, сребро и бронз.

Българите бяха в отбора, който носеше името на Симон Байлс - американска спортна гимнастичка, първата жена с три поредни световни титли (2013 - 2015). Останалите отбори бяха с имена на други легендарни спортисти от гимнастиката като Надя Команечи, Оксана Чусовитина и т.н.

Българските състезатели бяха със значителен принос за титлата на своя тим, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. Българската двойка събра сбор от 82.000 точки, което й осигури място на финала, насрочен за полунощ срещу вторник българско време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани