Ето кои страни инвестират най-много в населението си

10:45, 12 окт 18 / Свят 25 2910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната банка публикува нов индекс на човешкия капитал, в който са класирани 157 страни въз основа на производителността на бъдещите им работници, съобщи БТА, като цитира "Монд".

Според индекса на човешкия капитал е по-добре да отраснеш в Австралия, отколкото в Лаос, или в Исландия, отколкото в Нигерия. Класацията се основава на данни за равнището на образование, очакванията за продължителност на живота при раждането на човека, както и достъпа до здравеопазване.

Целта е да се покаже до каква степен тези области и вложените в тях инвестиции влияят върху производителността на хората, а оттам - и на икономическия растеж и благосъстоянието на страните.

На първо място в класацията на Световната банка за инвестиции в човешки капитал е Сингапур, следван от Южна Корея и Япония. Тези три страни инвестират най-добре в населението си и имат изгледи да извлекат най-големи икономически дивиденти от това нематериално богатство. Развитите страни оформят една трета от класацията.

В дъното на класацията е Африка. Индия, която е голяма нововъзникваща пазарна сила, се нарежда едва на 115-о място. А Шри Ланка се класира заедно с богатата Саудитска Арабия в средата на списъка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама