Табели с грешки ядосаха пловдивчани

09:45, 12 окт 18 / Общество 25 475 Topnovini
1

Правописна грешка и неточни данни в електронните табели за градския транспорт на Пловдив привлякоха вниманието на граждани.

Надписът „Пловдивски унивирситет” например предизвика оживени коментари в социалните мрежи и в града.

„Някой е допуснал грешка. Смешно е, но това не зависи от обикновените граждани”, коментираха пловдивчани.

От общината обясниха пред bTV, че причината за проблема е бъг в системата, а не правописна грешка.

„Всички тези оперативни намеси, които се случват по няколко пъти на ден, неволно могат да повлияят върху системата. Най-често тя много бързо се самоизчиства, но някой път остават такива "бъгове", които наистина трябва целенасочено да ги открием, за да ги поправим”, обясни Борислав Кръстев, директор на ОП „Организация и контрол на транспорта”-Пловдив.

Оказва се, че смяната и въвеждането на нови надписи се извършва изцяло ръчно. Прави се от администратора на общинското предприятие. Системата не притежава функция за автоматична корекция на правописа. Редактори се оказват гражданите на Пловдив, които съобщават за проблема по телефона.

Освен правописната грешна, системата не дава и информация за това след колко време ще дойде следващият автобус. 

Оказва се, че три години след старта на електронната система все още значителен брой автобуси от градския транспорт не са свързани с нея. Някои шофьори пък умишлено саботирали работата ѝ, като не се чекират при преминаване през съответната спирка, обясняват от общината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани