Стефан А. Щерев открива ACT Festival с авторски проект

14:00, 12 окт 18 / Култура 25 1194 Шрифт:
Topnovini

Едва 80 са местата за публиката, която няма да гледа, а ще бъде главно действащо лице в „Опиянение и гняв. Изследвания на авторитарния характер“, заедно с артистите и автори на проекта – Стефан А. Щерев, немския колектив LIGNA и композитора на музиката Емилиян Гацов-Елби. На 19 октомври представлението ще открие тазгодишното издание на ACT Фестивал за свободен театър от 18:00 ч. в столичния театър „Азарян“.

За първи път у нас българо-германската копродукция бе представена през април на 11-ото издание на международния Фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Много от желаещите тогава не успяват да се сдобият с билети навреме, а поради спецификата на представлението броят на местата не може да се увеличи. „Именно затова съм щастлив, че имаме възможност отново да ги поканим да съпреживеят „Опиянението“ с нас“, казва съавторът, режисьор и продуцент на проекта Стефан А. Щерев. Според него „това представление директно навлиза в темата за фашизирането на политическите процеси, фабрикуването на представи, митове  и история. Деликатно ни напомня за действителността и необходимостта от дистанциране от първичното желание на човека да промени съдбата си с едно движение, един лидер, една власт“.

След премиерата на представлението в „Кюнстлерхаус Музонтурм“, с която бе открит и театралният сезон във Франкфурт миналата година, популярният всекидневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг пише: „От първия фашистки екстаз се преминава към заклеймяването на екстазното в днешната дясна реторика, докато на финала публиката върви назад. Преминаващите се вторачват, докато ние се отдалечаваме от този имагинерен град така, както Валтер Бенямин описва „Ангела на историята“ на Паул Клее. Една поетична картина, в която всеки с удоволствие принадлежи. Без нас, без публиката, нищо не би се случило в това „Опиянение и гняв“…“

И още: "…Смесицата от неутолимото желание за величие, военния театър, наркотичното опиянение и насилие, които повлияват/формират този първи етап на фашизма, биват представени от публиката, последвани от други исторически сцени. Ние крещим "Фиуме!", ние сме безмълвната  работническа тълпа, която през 1920 г. застава на пътя на наемниците, представяме с телата си лайпцигския процес. Но не всеки прави всичко, успоредно на цялата структура, артистите работят с паралелни звукови канали, създават един вид музикална-полифонична фуга, с която асоциативно и телесно да бъдат изследвани следите на авторитарния характер."

„Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ се реализира с подкрепата на Министерството на науката и изкуството на Хесен, Културна служба Франкфурт на Майн, Nationales Performance Netz, Фондация „Робърт Бош“, Международен театрален институт като част от програмата „Szenenwechsel“, Гьоте-институт България и Министерството на културата.

 

Билети: http://actfest.org/2018/10/19/rapture-and-rage/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама