Росен Плевнелиев: Изтребителите F-16 са правилният избор за България

18:49, 14 окт 18 25 2225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите," заяви бившият президент на Република България Росен Плевнелиев (2012 - 2017) за предаването "Брюскел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него решението за закупуването на един или друг вид самолет се е превърнало във въпрос от геополитическо значение.

По думите му има държави и с "Грипен", но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. Друг бил въпросът какви са техните коментари относно това доколко са доволни от тези изтребители.

"Ако се закупи F-16, ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Това е машина, на която можете да закачите и възможно най-съвременното оборудване", уточни Росен Плевнелиев.

"Считам, че F-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение," заяви бившият държавен глава като уточни, че очаква страната ни да закупи една "бутикова система" като "Грипен", която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея.

В началото на месеца в Министерството на отбраната постъпиха офертите на потенциалните държави доставчици - САЩ, с нови самолети F-16 и F-18, Швеция с нови "Грипен" и Италия с "Юрофайтър". Държавата е заделила 1.8 милиарда лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама