Българи и французи откриха впечатляваща гробница в Созопол

17:40, 15 окт 18 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български и френски археолози откриха впечатляваща гробница от втората половина на IV и началото на III век преди Христа при спасителни разкопки по северния склон на хълма "Буджака".

В подмогилния насип с площ около 180 квадратни метра те разкриха най-голямата фамилна гробница, известна досега от проучванията на некропола на Аполония. Тя има правоъгълна форма, 6.2 х 8 метра.

Външните стени са  от масивни добре оформени квадри  без спойка. В нея се разкриха скелетните останки на две жени и един мъж, вероятно членове на знатна аполонийска фамилия. 

Два от гробовете са от типа „цистови” при които правоъгълната гробна камера и покритието и са от масивни каменни блокове. В централно разположеният гроб е открит оскъден гробен инвентар.

Стените на гробната камера са оцветени в червено (цветът на прераждането). Анализът на находките води до научната хипотеза, че гробът е на жена. Аналогично съоръжение е в югоизточния ъгъл. 

В него са положени останките на индивид от мъжки пол с по-богати и разнообразни гробни дарове - две бронзови стригили, олпе и лекити (съдове за благовония). 

Върху покритието на втория гроб, на каменна платформа са положени останките на жена. Това е най-късното погребение, извършено в обема на гробницата, след което е натрупан могилният насип. 

Анализът води до заключение, че гробницата е от времето, когато черноморските полиси и околните тракийски династии са завладяни от Македонската империя на Александър Велики и наследника му Лизимах.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама