Събират средства за изграждането на нов храм в Добрич

17:10, 15 окт 18 25 1164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва набирането на средства от дарители за изграждането на нов православен храм в жилищен комплекс „Добротица“ в Добрич, който е най-младият квартал на града, съобщи отец Петър Димитров.

Нужните одобрения от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан вече са налични. Създадена е и банкова сметка, по която да се превеждат суми. Назначено е служебно църковно настоятелство. В най-скоро време ще бъдат поставени и касички в магазини, банкови клонове и др.

Необходимата сума е в рамките на 700 000 лв., като храмът ще се простира върху площ от 258 кв.м. в центъра на квартала.

Архитектурният проект е дело на арх. Петър Николов от общината в Добрич и се предоставя безвъзмездно. Храмът ще носи името на Св. Лука Кримски.

Това ще е първият храм в България, който ще носи името на светеца. Свети Лука Кримски приживе е бил хирург, а по-късно става митрополит на Кримска и Симферополска митрополия. Отец Петър разказва, че докато бил в Урайна му подарили част от мощите на светеца, които в момента са в църквата „Св.Троица”. Когато си избирал терен за имот в квартала, този, който избрал, по чертеж бил допрян до терен за храм. Затова е приел приел мисията си присърце – казва още той.

Очакванията на настоятелството са в събирането на средства за новата църква да се включат и представители на местния бизнес и градежът да бъде завършен до 2 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама