Русия предизвика най-големия разкол в християнството за последното хилядолетие

21:49, 15 окт 18 25 2556 Шрифт:
Николай Облаков Автор: Николай Облаков

Руската православна църква прекрати отношения с Вселенската патриаршия в Константинопол. Това е най-значимата схизма в християнския свят за последното хилядолетие.

На 13 октомври от патриаршията в Москва предупредиха за подобна възможност, а днес Светият синод окончателно узакони решението. Посочената причина е премахването на върховенството на Московската патриаршия над Киевската митрополия, е начало на процеса за  признаване на автокефалията (независимостта) на Украинската православна църква.

Шефът на отдела за външни връзки на руската църква митрополит Иларион Волоколамски заяви:

"Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува, че Вселенската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност. Но докато тази промяна не се случи, докато тези незаконни и антиканонични решения остават в сила, няма да общуваме с тази църква", 

По-рано днес от Вселенската патриаршия излезоха с категорична позиция, че документът от 1686 г.  не предоставя безсрочна юрисдикция на РПЦ върху Украйна и че Москва незаконно е анексирала украинската църква.

Скъсването на отношенията с Константинопол означава, че руските миряни няма да могат да се причастяват в храмове, които са под юрисдикцията на Вселенската патриаршия и милиони остават извън лоното на православната църква.

Решението беше обявено в Минск след срещата на руския патриарх Кирил с президента на Беларус Александър Лукашенко. По-рано днес се появи информация, че беларуската православна църква, може също да поиска независимост от руската, които до момента не са потвърдени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама