Претърсваха цяла нощ саудитското консулство в Истанбул заради изчезналия журналист

07:30, 16 окт 18 / Свят 25 1365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Девет часа продължи претърсването на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Екип следователи от турската полиция и прокурори напусна сградата рано сутринта след като влязоха със съгласието на саудитските власти.

Консулството е било претърсено със съгласието на саудитските власти. Взети са проби, включително от градината на консулството.

Турският екип е бил придружаван от саудитска делегация. Журналистът, който пишеше за вестник "Вашингтон поуст", е в неизвестност от 2 октомври. Последно е бил забелязан да влиза именно в консулството на Саудитска Арабия.

Турция заяви, че има запис с убийството на саудитския журналист.

След почти две седмици, откакто Хашоги е в неизвестност, турските власти се съгласиха на саудитското предложение да сфомират съвместен екип за обиска. Проверката стана възможна след телефонен разговор между турския президент Реджеп Ердоган и принц Халед ал Файсал - восокопоставен член на саудитското кралско семейство и съветник на крал Салман. Междувременно саудитският крал нареди разследване на изчезването на журналиста.

Хашоги влиза в садутиското консулство на 2 октомври за документи за предстоящата си женитба. Подозренията са, че той е убит в дипломатическата мисия.

Хашоги може би е ликвидиран от екип убийци, които не са свързани със саудитските власти. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след телефонен разговор със саудитския крал Салман. В разговора Салман е отрекъл Рияд да е замесен в случая.

CNN съобщи, че Саудитска Арабия се готви да признае, че Хашоги е бил убит по време на разпит, който излязъл извън контрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама