Доналд Тръмп с идея за намаляване на цените на лекарствата

10:45, 16 окт 18 / Свят 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фармацевтичната индустрия трябва да обявява цените на лекарствата в рекламните клипове, хвалещи качествата им, предлага правителството на президента Доналд Тръмп, за да предизвика намаляване на цената на лечението в Съединените щати, съобщи АФП, цитирана от БТА.
 
Сега фармацевтичните лаборатории са длъжни да обявяват в рекламните клипове само вторичните ефекти на лекарствата, но не "отражението на покупката им за вашите портфейли", се казва в съобщение на министерството на здравеопазването, което е на мнение, че "болните заслужават повече прозрачност".
 
Министерството напомня, че десетте най-рекламирани лекарства в САЩ имат цена от 535 до 11 000 долара месечно. "Хората трябва да знаят колко струва дадено лекарство и колко ще им струва лечението, преди да застанат пред касата в аптеката", обяснява министърът на здравеопазването Алекс Азар.
 
Цената на лекарствата е "финансова пропаст" за мнозина американци, защото в САЩ няма система за обществено здравно осигуряване, подобна на тези в Европа, при които има орган, упълномощен да преговаря с фармацевтичните лаборатории. Те определят свободно цените в зависимост от търсенето и предлагането.
 
През 2016 г. разходите за здраве в САЩ са се увеличили с 4,3% и са достигнати 3300 млрд. долара или по 10 500 долара на човек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама