Британски студент беше обвинен в шпионаж в Дубай

13:30, 16 окт 18 / Свят 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Матю Хеджис, британски студент, докторант в университета в Дъръм, който бе задържан преди пет месеца в Обединените арабски емирства, официално бе обвинен в шпионаж за чуждо правителство, съобщава БНР.

Хеджис е бил арестуван на 5 май в Дубай и държан пет месеца в единична килия. 31-годишният британец е бил задържан на летището, след като е правил проучване в страната за своя докторат на политическа тема за така наречената „Арабска пролет“. Твърди се, че той е интервюирал източници за външната политика и стратегията по сигурността на страната.

В изявление на правителството на Обединените арабски емирства се казва, че Матю Хеджис е обвинен в шпионаж за чужда държава, „излагайки на опасност военната, икономическата и политическата сигурност на страната“. Съпругата на Хеджис заяви, че е сериозно загрижена за психическото му състояние, тъй като са нарушени човешките му права, защото през петте месеца на неговото задържане не му е обърнато необходимото медицинско внимание, имал е само две посещения от британското консулство и му е отказана адвокатска защита.

Британският външен министър Джеръми Хънт заяви, че е повдигнал въпроса пред своя колега от Обединените арабски емирства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама