Сахат тепе в Пловдив отново е надраскано, засилват охраната

17:00, 16 окт 18 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Склоновете на Дановия хълм /Сахат тепе/ пак са надраскани, алармираха от пловдивската "Чистота". Последните вандалски прояви с разноцветни спрейове са от миналия уикенд.

На среща с ръководителите на „Общинска охрана“ и Общинска полиция е решено, докато администрацията на район „Централен“ реализира проекта за видеонаблюдение, патрулни двойки да засилят проверките по тепето.

От началото на май до края на юли екип на „Чистота“ всекидневно качваше по тепето специализираната машина за премахване на графити с пясъкоструйка, а за най-високите места се наложи използването и на автовишка. Навсякъде драсканиците бяха почистени - по стълбите, парапетите, Часовниковата кула, дори върху най-малкия камък.

Най-трудоемко се оказа премахването на рисунките от скалите, което се изпълни по предписание и инструкции от Националния институт за недвижимо културно наследство, припомня директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов. Цяло лято многократно бяха заличавани и появили се междувременно нови шарении по хълма, обявен за природна забележителност.

„Всеки хванат да драска подлежи на санкции. Когато „художниците“ са непълнолетни, се съставят актове на родителите“, предупреди той и призна, че е получавал сигнали дори от чужденци.

Иван Стоянов призова пловдивчани да пазят и да проявяват нетърпимост, а ако станат свидетели на вандалски прояви – да реагират, като поне позвънят на тел. 112.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама