Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток"

12:05, 16 окт 18 25 2441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" стана ясно след среща между енергийния министър Теменужка Петкова, президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на енергийните федерации, част от Конфедерацията. Петкова освен това беше категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на предприятието.

Работи се за сигурността на енергийната система и запазване капацитета на държавното дружество, подчерта Петкова.

И през тази година ще се намери финансовата схема за плащане на емисиите, дължими от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Заради очакваната стабилизация поне през следващата година и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, обеща енергийният министър.

Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи, сподели Теменужка Петкова.

Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности.
„Целта е да се намери дългосрочно спасение на ТЕЦ „Марица Изток“, обяви министър Петкова.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров подчерта напрежението в региона и липсата на яснота за бъдещето на „Марица Изток“. Той настоя за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 година и получи уверения, че скоро тя ще бъде обсъдена със социалните партньори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама