Спират конкурса за нов облик на пл. "Св. Неделя", обявяват нов след месец

12:50, 16 окт 18 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Архитектурният конкурс за нова визия на площад "Св. Неделя" в София ще бъде прекратен. Процедурата ще се обяви наново след месец с нови условия, които ще позволят повече български архитекти да се включат в международното състезание. Това са се договорили главният архитект на София Здравко Здравков и представители на Камарата на архитектите.

"В новата процедура ще се намалят икономическите изисквания към кандидатите и ще се наблегне на творческите умения на проектантите. Ще отпаднат изискванията за оборот, големина на проектираните площи и обем на работата. Ще се наблегне на участието в международни конкурси, а срокът за изпълнение на подобни дейности като обновяването на площади ще се увеличи от три на последните 10 г. Целта е повече български екипи да могат да се включат в първата част на конкурса и от повече кандидати да се изберат пет или седем, които ще бъдат поканени да предложат конкретни проекти. От тях на финала ще бъде избран и победителя", обясни арх. Здравков, цитиран от вестник "24 часа".

Той очаква конкретни предложения от КАБ за новата процедура, чиято подготовка ще отнеме около месец. Тя отново ще е ограничен конкурс. Настоящата процедура ще бъде прекратена.

Кандидатите, които искат да направят новата визия на площада, трябваше да подадат документи до 18-ти октомври, а международно жури трябваше да обяви победителя през март.

От КАБ обаче подадоха жалба в КЗК, тъй като според камарата условията ограничават участието на повече кандидати, въпреки че веднъж изискванията вече бяха намалени по нейно искане. От камарата се оттеглиха и от журирането на конкурса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама