Очаква се Министерски съвет да гласува законопроекта за хората с увреждания

08:00, 17 окт 18 / Политика 25 1428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се Министерския съвет да гласува на днешното си заседание законопроекта за хората с увреждания. Вчера той получи частина подкрепа в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Законопроектът е част от пакета социални закони, за приемането на които настояват протестиращите майки на деца с увреждания.

Точката не е включена в дневния ред, но е възможно да бъде предложена за разглеждане в началото на правителственото заседание. Проектът на социалното министерство бе изработван в продължение на няколко месеца с участието на майките от инициативата "Системата ни убива".

По време на Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателите гласуваха против заради заложените в законопроекта квоти за наемане на хора с увреждания и компенсационни такси при неизпълнението им. КТ “Подкрепа“, чийто лидер Димитър Манолов, влезе в конфликт с протестиращите майки на предходно заседание на тристранката през юни, се въздържа. Подкрепата си за текстовете даде другият синдикат – КНСБ.

Критики прозвучаха включително и от представители на властта, като вицепремиерът Валери Симеонов определи законопроекта като противоречив и направен под натиск. В хода на обсъждането той нападна омбудсмана Мая Манолова, която е основен защитник на исканията на протестиращите майки, с думите: “Побъркахте държавата“.

Социалният министър Бисер Петков от своя страна припомни, че законът е получил подкрепата на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което показва подкрепата на хората, за които е правен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама