Звезден рожденик: Еминем

09:20, 17 окт 18 / Любопитно 25 2503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува рапърът Еминем и навършва 46 години!

Маршъл Брус Матърс III, по-известен с псевдонима Еминем (Eminem), е американски рапър, музикален продуцент, автор на песни и актьор. Роден е през 1972 г. в Сейнт Джоузеф, Мисури. Бързо печели слава през 1999 година, когато издава дебютния си албум The Slim Shady LP, донасящ му награда „Грами“ за най-добър рап албум. Следващият му албум, The Marshall Mathers LP (2000), се превръща в най-бързо продадения албум в историята.[1] С негова помощ популярността на Еминем нараства, а заедно с него и тази на „Шейди Рекърдс“, неговата звукозаписна компания. „Ди Туелв“ (D12) – групата, в която участва преди да дебютира като солов изпълнител, също получава дивиденти от известността му.

Бурната връзка на Eminem с неговата съпруга, Ким, завършва с встъпване в брак през 1999 г., но са живели заедно години преди това. Тяхната дружба служела за тема на няколко негови песни, включително „Kim“, която рисува силен портрет срещу двойката. През Юли 2000, Kim Mathers бива настанена в болница след опит за самоубийство. Месец по-късно, Еминем поисква развод; Kim Mathers иска 10 000 000 и пълно попечителство над тяхната дъщеря, Хейли, родена през 1995 г. Eminem не се съгласява да даде попечителството над младата девойка и Kim Mathers започва съдебен процес. Макар, че Eminem и Ким се помиряват през Декември 2000 година, тяхното примирие бива прекъснато, тя поисква развод през Март 2001. През 2006 г те отново сключват брак, но в края на годината е обявен вторият им развод, като двойката си поделя попечителството над дъщеря им Хейли. Официално Маршал е баща на 3 деца:

Хейли Джейд Матърс – дъщеря на Еминем от бившата му жена Кимбърли Скот. Песните Mockingbird и Hailie's Song, When I'm gone
и целия албум The Slim Shady LP са посветени на нея. (1995 г.)

Алейна Матърс – осиновена дъщеря на Маршал, дъщеря на сестрата на Ким. (1993 г.)
Уитни Скот – осиновена дъщеря на Маршал, дъщеря на Ким от друг мъж (2002 г.)
За да стигне до сегашното си положение на най-добрия рапър, Еминем е трябвало да търпи много лишения. Преди да бъде забелязан от Дре, Маршал е работил като чистач, парите не са достигали дори за памперси на Хейли.

През 2006 г. Eminem губи своя най-добър приятел – рапърът Прууф (Proof). Той е убит в престрелка в детройтско заведение. Според слуховете Прууф стреля първи, след което приятел на простреляния изкарва оръжие и открива огън по изпълнителя от D12. Малко по-късно застреляният от Прууф умира. След което и Прууф. След това Еминем изпада в дълбока депресия.

Еминем и Прууф са основатели на групата D12. Името на групата произхожда от това че всеки от членовете ѝ има по 2 имена (напр. Eminem-Slim Shady) Proof е вторият член на D12 след Bugz, който бива застрелян. Истинското име на групата е The Dirty Dozen.

Еминем има дълготрайни вражди с много известни и неизвестни певци от рап сцената – Insane Clown Posse (Shaggy 2 Dope & Voilent J.), House of Pain (Everlast, DJ Lethal). Също така най-голямата му вражда е била срещу лейбъла на рап певец Ja Rule – Murda Inc. Самата вражда е „предадена“ на Eminem и групата му D12 от тогава новото попълнение към лейбъла му Shady Records – 50 Cent, който дълго е враждувал със Murda Inc.

Прякорът Eminem идва от Em(М)-Маршал, In(В), Em(M)-Матърс, но има и друга версия за произхода на прякора на изпълнителя, според която Eminem идва от популярните бонбонки M&M's. Everlast в една от песните си, в отговор във враждата му с Eminem, Whitey's Revenge, определя прякора му като „candy“.

Дългоочакваният нов албум от Еминем, Relapse, е шестият албум на Еминем. Той е издаден от лейбъла Interscope Records, заедно с дъщерните Aftermath Entertainment и Shady Records, първо в няколко избрани страни на 15 май 2009 г., последвани от САЩ на 16 май. Relapse е първият студиен албум на Еминем след Encore (2004 г.).

На 21 декември 2009 г. Еминем издава допълнение на Relapse – Refill. Албумът включва песните от последния албум, както и песни, които не са влезли в Relapse.

Година след излизането на Relapse Еминем издава нов албум, за който се носят слухове, че ще носи името Relapse 2. Рапърът разбива митовете като съобщава, че новият му проект се казва Recovery и е далеч по-различен като звучене от последният албум. Първият сингъл е Not Afraid, а скоро след това излиза и видео към него. Албума на Еминем-Recovery бива пуснат на 22 юни, и още след първия месец става платинен.

Скоро след това Еминем е обявен за „Най-горещ рапър“ в класацията на MTV, като измества Джей Зи и Кание Уест.

Три години след излизането на „Recovery“ Eminem се завръща в „стария си нов стил“. Shady се завръща отново забавен, но много по-зрял и не толкова бесен, както е бил преди. Новият му албум „The Marshall Mathers LP 2“ излиза на 5 ноември.

През 2015 година се очаква да излезе нов албум на D12 с името „Devil's NIght 2“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама