Александра Начева спечели злато в тройния скок на Младежката олимпиада

07:50, 17 окт 18 / Спорт 25 2236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Александра Начева стана шампионка в тройния скок на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, съобщи bgathletic.com. 17-годишната пловдивчанка триумфира в Буенос Айрес с 13.76 м и 13.86 м или общ сбор от 27.62 м. Най-голямата й съперничка - испанката Мария Висенте, остана втора. По този начин българката, която е световна шампионка при 20-годишните, донесе десети медал за България от Младежката олимпиада.

Абсолютните лидерки в надпреварата в сектора Начева и Висенте направиха зрелищно състезание. Двете имаха равен резултат, записвайки по 13.76 метра в най-добрите си първи серии опити, но нашето момиче имаше преднина заради по-слабия попътен вятър (0,9 срещу 1,6 метра в секунда).

Така Александра Начева си тръгва с медал и от трите големи първенства, в които участва тази година при подрастващите. Тя започна със сребро от еврошампионата за кадети, където я победи Висенте. След това Начева триумфира на световното първенство за девойки под 20 г. с национален рекорд за под 18 г. от 14.18 м.

Страната ни вече има 5 златни, 3 сребърни и два бронзови медала от Буенос Айрес, след като преди това титли в отборните мултинационални състезания спечелиха стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров, а Костадинова и Димитров станаха шампиони и на смесени двойки. Адриан Андреев спечели сребро на двойки в тениса, вицешампион е и щангистът Христо Христов, а третото ни сребро дойде от Валентин Андреев. Бронзовите ни отличия са на Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба). В последния ден от турнира по лека атлетика Веселин Живков зае 16-о място в крайното класиране на 200-метровия спринт с 21,47 сек. в днешните серии и общо 43,47.

Приключиха и мултинационалните микс щафети в модерния петобой с наше участие. Двойката Зорница Стоилова/Шчаба Бом (Унг) зае престижното 11-о място в крайното класиране с 1086 т., докато тандемът Христо Панайотов/Екатерина Тарева (Киргизстан) се нареди 17-о място в окончателната подредба с 1057 т. По-късно тази нощ Татяна Воложанина ще завърши своите изпълнения в многобоя на художествената гимнастика, а Горяна Стоева ще се боксира на полуфинал срещу Адижат Гбадамоси от Нигерия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама