Спад на продажбите на нови автомобили в ЕС през септември

11:45, 17 окт 18 / Свят 25 452 Topnovini
1

През септември регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз отбеляза доста драматичен спад, тъй като влезлите в сила от началото на месеца нови стандарти за отработените вредни газови емисии накараха автомобилните компании да увеличат рязко техните продажби през последния летен месец.

В същото време обаче данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчетоха поредно, макар и по-сдържано повишение в рамките на България, като нашата страна заедно с Хърватия са единствените членки на съюза, отчели повишение на регистрацията на нови автомобили въпреки новия стандарт за газови емисии.

Регистрацията на нови пътнически автомобили в ЕС се понижиха през септември с цели 23,5% на годишна база, но след ръст от 31,2 на сто през август, като през деветия месец на годината бяха регистрирани нови 1 091 220 автомобила.

"Това не трябва да е изненадващо, тъй като въвеждането на новия тест WLTP в началото на миналия месец предизвика изключителен скок в регистрациите на нови автомобили през август", посочиха от асоциацията.

WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод това означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили, влязъл в сила от 1-ви септември 2018-а година.

Трябва да се има предвид, че редица европейски производители на автомобили съобщиха за резки спадове на техните продажбите през миналия месец, след като те намалиха рязко цените през лятото в опит да "изчистят" старите модели автомобили, които не съответстват на новите стандарти за емисиите отработени газове и това доведе до силен ръст на продажбите в края на лятото.

Агенцията ACEA отбеляза, че през септември и петте водещи европейски автомобилни пазари са отчели солидни спадове, като най-силен е бил спада в Германия (понижение с цели 30,5%), следвана от Италия (с 25,4%), Великобритания (с 20,5%), Испания (със 17,0%) и Франция (с 12,8%).

Въпреки солидния септемврийски спад, в рамките на първите девет месец на настоящата година регистрацията на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,5% до 11 951 957 броя благодарение най-вече силните продажби през летните месеци след отчетената преди това известна слабост в автомобилния сектор. От водещите пазари Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили през периода януари - септември с 11,7%, следвана от Франция (повишение с 6,5%) и Германия (с 2,4%), докато регистрацията на нови автомобили в Италия се сви с 2,8%, а във Великобритания - със 7,5 на сто.

Според ACEA обаче продажбите на нови автомобили в България продължиха да нараства и в началото на есента, макар и с по-сдържано темпо, като през септември те се увеличиха спрямо година по-рано с 8,5% до 2 758 броя. Хърватия е другата единствена европейска държава, отчела повишение на регистрацията на нови автомобили през септември с 3,3 на сто.

За първите девет месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 19,7% до 26 443 спрямо 22 098 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена от пет от останалите 28 членове на ЕС.

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, но на този етап не може да се каже, дали новите емисионни газови стандарти са имали негативен ефект върху автомобилната индустрия на стария континент единствено за месец септември.

Най-солиден спад при продажбите на нови автомобили през септември с цели 48% отчита германския гигант Volkswagen Group, като много силни понижения има при всички автомобилни модели в т.ч. на марката Volkswagen (спад с 52,2%), Porshe (с 68,8%), Audi (с 60,7%), Skoda (с 28,1%) и Seat (понижение с 31,8%).

Солиден спад на продажбите отчитат и френската автомобилна групировка Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (спад с 27,0%), италианската FCA Group (спад с 31,95), немските (понижение с 11,8%) и BMW Group (с 8,6%), като най-скромно понижение със 7,7 на сто има при продажбите на автомобили на френската PSA Group, произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen.

Солидният спад на продажбите на автомобили от Volkswagen AG е придружено и с рязко намаляване на общия пазарен дял на компанията през септември до 15,8% от 23,2% година по-рано, като за пръв път от доста време насам германският гигант беше изместен от лидерската позиция на автомобилния пазар от френската PSA Group, чийто пазарен дял нарасна през септември до 18,2% спрямо 15,1% точно преди година.

В рамките на първите девет месеца на настоящата година обаче продажбите на автомобили от Volkswagen Goup се увеличиха с 5,6% спрямо същия период на 2017-а година, а нейният общ пазарен дял - до 24,2% от 23,5% година по-рано. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани