Фандъкова разпореди проверка на процедурата за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“

13:15, 17 окт 18 / Общество 25 1001 Topnovini

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка за обстоятелствата, довели до изменението на проекта за релсовия път по ул. „Граф Игнатиев“ в хода на ремонта. Инспекцията ще се направи от дирекция „Вътрешен одит“, написа Фандъкова в профила си във фейсбук.

“На 29 юни 2018 г. Специализираният експертен съвет по устройство на територията е разгледал искане от „Столичен електротранспорт“ ЕАД за необходимостта от преработка на проекта в частта „релсов път“. По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията експертният съвет е възложил изготвянето на нов инвестиционен проект, с който да се намерят решения за отводняването на релсовия път, промяна на кривите при ул. „Алабин“, така че трамваите да могат да се разминават без светофар и цялостно решение за околорелсовата еластична виброизолационна система, в съчетание с носеща конструкция тип „плаваща плоча“, което е довело до промяна на един от влаганите материали, както и изпълнение на дренажна система. Процедурата при замяна на материал е подробно разписана в Закона за обществените поръчки – изготвят се заменителни таблици и „анализна цена“. Цената на новия материал се доказва от изпълнителя и се одобрява от възложителя. Столична община заплаща реалната пазарна цена, а не оферираната за материал, който няма да бъде вложен. Обществения интерес е да не бъде платено повече за нещо, което струва по-малко, при промяна на материалите, и това е разписано като процедура в договора”, пише Фандъкова.

По-рано днес се появиха твърденията за неправомерна подмяна на материалите, при която обществената поръчка е трябвало да бъде обявена наново заради новите условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!