Решават остават ли в ареста обвинените за трафик на културно-исторически ценности

08:05, 18 окт 18 25 1262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Апелативният специализиран съд ще решава да останат ли за постоянно в ареста четиримата обвиняеми за участие в организирана престъпна група за търговия с културно-исторически ценности. Те бяха задържани при опит да продадат за 2 милиона евро античен златен венец.

Сред тях е и служителят на ДАНС Недко Добчев.

Според прокуратурата, именно той е координирал конкретната сделка, а преди това е осигурявал купувачи и за други. Останалите в групата от години се занимавали с иманярство.

Позовавайки се на първи експертизи на спасения златен венец и на още три доброволно предадени артефакти от 4 век преди новата ера, от спецпрокуратурата и МВР обявиха, че те с голяма доза сигурност са автентични. В съдебната зала обаче Димитър Андинов и Петър Влаев заявиха, че са имитация. Направил ги Влаев - от сребро и злато, а след това ги състарил с киселина.

Недко Добчев пък се оплака, че арестът му провалил многомесечна работа по разкриването на истинска престъпна група, занимаваща се с незаконна търговия на културни ценности. Специализираният наказателен съд обаче се довери на аргументи на прокуратурата и остави и четиримата за постоянно в ареста, което те обжалват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама