Специалисти от "Пирогов" ще преглеждат безплатно бургаски деца

13:00, 21 окт 18 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни прегледи на деца ще извършат едни от най-известните лекари на болница "Пирогов" в Бургас. Те са част от национална кампания, която ще се проведе в града на 27 октомври. Инициативата се организира за първи път в Бургас, след като вече е обиколила 9 града за пет години. Прегледани са били повече от 7 хиляди деца, обясни пред БНР, д-р Асен Меджидиев. Той е създателят на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" , председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник на отделението по УНГ в "Пирогов" :

Това са високоспециализирани прегледи,не е класическата профилактика.Целта е да може да се помогне и на местните общопрактикуващи лекари и педиатри.Да се подобри комуникацията между звената. Децата с по-големи диагностични проблеми да могат да попаднат в тези водещи звена.

Кампанията има и друга цел да се изградят по места колцентореве, които ще осигурят денонощна връзка между Бургас и София:

Когато се наложи, когато има спешен случай, да може да се реагира веднага.Ако се наложи да се изпрати конкретен специалист или детето да бъде транспортирано. Силно се надявам догодина тези колцентрове да се случат. В тях ще има телефони по различните звена. Средства за тях ще бъдат събирани чрез благотворителни инициативи.

Д-р Меджидиев уточни, че вече е обсъдено да бъде направена кампания и в бургаските учебни заведения от местни лекари.

"За нас е много важно да наблегнем на профилактиката и прегледите в ранна възраст. Всичко това го правим заради здравето на нашите деца. Ранните диагностика и лечение ще предотвратят настъпващи усложнения и хронифицирането им, ще намалят броя на хоспитализациите и себестойността на лечението. Предоставяме възможност за лесен достъп до преглед при доказани специалисти в неработен и неучебен ден", каза доц. д-р Христо Шивачев - началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

От днес става записването на регистратурата на ДКЦ 1, уточни д-р Калина Ишкиева, управител на здравното заведение

Прегледите ще бъдат от 9 до 15 часа в кабинетите на 3-ия и 4-ия етаж. Телефонът за записването е 056 810571.

Предстои втора кампания през април догодина.

"Тази инициатива е единствената, която идва директно от лекарското съсловие. За родителите и децата в Бургас това ще бъде много полезно. Община Бургас подкрепя напълно програмата и приветства всички медици, които участват в нея", заяви зам.-кметът по здравеопазване и превенции д-р Лорис Мануелян.

Лекарите, които ще преглеждат в Бургас :

Проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов", детска травматология;

Д-р Цоцомански - завеждащ Отделение "Детска травматология";

Доц. д-р Христо Шивачев - началник Клиника "Детска хирургия";

Д-р Асен Меджидиев - председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник Отделение УНГ;

Д-р Ботева - УНГ;

Д-р Праматарова - завеждащ Отделение "Офталмология";

Д-р Пеев - началник Клиника "Детска урология";

Д-р Попов - Урология;

Д-р Габровски - Детска неврохирургия;

Д-р Галя Тодорова - Детска кардиология;

Д-р Страхинова - Детска образна диагностика и ехография

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама