Звезден рожденик: Майкъл Гамбън

09:20, 19 окт 18 / Любопитно 25 2239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актьорът Майкъл Гамбън и навършва 78 години!

Сър Майкъл Джон Гамбън е английски театрален, телевизионен и филмов актьор от ирландски произход, носител на награда „Сателит“, три награди „Лорънс Оливие“ и четири награди на „БАФТА“, номиниран е за „Тони“, „Сатурн“, „Златен глобус“ и две награди „Еми“.

Известни филми с негово участие са „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“, „Вътрешен човек“, „Слийпи Холоу“, „Госфорд парк“, „Али Джи в Парламента“, „Свободна територия“, филмовата поредица за „Хари Потър“, „Поличбата 666“, „Книгата на Илай“, сериалите „Пеещият детектив“, „Съпруги и дъщери“ и други.

Майкъл Гамбън е командор на Британската империя от 1990 г. и рицар-бакалавър от 1998 г. заради приноса му към драматургията.

Майкъл Гамбън е роден на 19 октомври 1940 г. в Дъблин, Ирландия. Баща му Едуард Гамбън е инженер, а майка му Мери е шивачка. Когато е на пет години семейството му се мести в Лондон, където баща му взима участие във възстановяването на града след опустошенията от Втората световна война. В този период Майкъл получава британско гражданство, което му позволява по-късно да получи реално рицарско звание, а не почетно.

Майкъл е отгледан в католическата вяра и учи в йезуитското училище „Св. Алоизий“ в квартал Съмърс Таун, Лондон, където служи при олтара по време на католическите меси. По-късно се премества в колеж „Св. Алоизий“ в квартал Хайгейт в Лондон, възпитаници на който са и британския актьор Питър Селърс и футболиста Джо Коул. Напуска колежа на петнадесетгодишна възраст без да е получил квалификация. За да се изхранва постъпва на работа като чирак в инженерната компания „Викърс-Армстронг“. На 21 години вече е квалифициран инженер. По време на чиракуването си, учи актьорско майсторство в Кралска академия за драматично изкуство. Дипломира се с бакалавърска степен.

През 1962 г. се жени за Ан Милър. Семейството живее в Грейвсенд, Кент. Те имат един син на име Фъргюс. По време на снимките на филма „Госфорд парк“, Гамбън представя актрисата Филипа Харт като своя партньорка. След като се разкрива, че Харт е бременна от британския актьор, Гамбън се премества да живее при нея. Харт и Гамбън имат две деца. Официално той не разведен със съпругата си Ан Милър, но са разделени.

Професионалният му театрален дебют е през 1962 г. в „Отело“. В театъра е забелязан от сър Лорънс Оливие, който го взима в новосформираната трупа на Националния театър. Гамбън остава с трупата четири години, преди да се присъедини към Бирмингамската репертоарна трупа.

За официален дебют в киното се счита ролята му във филмът „Отело“ (1965). Гамбън се появява предимно в епизодични роли във филми и сериали до края на 80-те години, когато започва да печели признание за работата си, с участието си във филми като „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“. Гамбън продължава филмовата си кариера в редица разнообразни продукции като „Незначителен мъж“, „Играчки“, „Вътрешен човек“ и „Слийпи Холоу“.

Известен е сред по-младата аудитория с ролята на проф. Албус Дъмбълдор от третия филм до края в поредицата филми за „Хари Потър“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама