Претърсиха за тялото на саудитския журналист Хашоги край Истанбул

09:30, 19 окт 18 / Свят 25 1160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската полиция е претърсила гора край Истанбул и околностите на град на брега на Мраморно море. Според турски официални източници са търсени тленни останки на саудитския журналист Джамал Хашоги, който изчезна преди две седмици след влизането си в саудитско консулство.

При обиска в консулството и резиденцията на консула в Истанбул следователите са открили "много проби" и сега се опитват да ги анализират за следи от ДНК на журналиста. Засега Саудитска Арабия отхвърля обвиненията на турски представители, че Хашоги е убит в консулството и тялото му е изнесено навън.

Вашингтон даде още няколко дни на Саудитска Арабия за изясняване на съдбата на изчезналия журналист. САЩ искат аудиозаписите на предполагаемото убийство на Хашоги, ако те действително съществуват, заяви по-рано президентът Доналд Тръмп. Турски източници говорят за такива записи, а местната преса съобщава за ужасяващи подробности, които доказват, че жертвата е изтезавана и разчленена.

Неправителствените организации "Амнести Интернешенъл", "Хюман Райтс Уоч", Комитет за защита на журналисти и "Репортери без граници" поискаха международно разследване по случая с участието на ООН.

"Вашингтон Пост" публикува последната статия на Джамал Хашоги, в която той призовава за свобода на пресата в Арабския свят. Вестникът е задържал статията с надежда той да се появи и да прегледа окончателния вариант, но редакцията е осъзнала, че това няма да се случи. В текста се казва, че Арабският свят сега има своя версия на Желязната завеса, издигната не от външни, а от вътрешни сили, борещи се за власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама