Нинова: Искаме оставката на кабинета заради погрома в здравеопазването

09:45, 19 окт 18 / Политика 25 1831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"БСП иска оставката на правителството заради погрома в здравеопазването в България", заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна Нинова представи мотивите на внесения от групата на „БСП за България“ вот на недоверие към коалиционния кабинет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ заради провала му в политиката в сектор „здравеопазване“.

„Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България в последните 10 години. За тези 10 години той смени 9 министри на здравеопазването, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК. Резултатът днес е следният – парите за здравеопазване се увеличават непрекъснато и днес достигат близо 9 млрд. лева, но 4 млрд. от тях, уважаеми българи, плащате вие от джоба си“, подчерта Нинова от трибуната, цитирана от БГНЕС.

Според нея на пациентите е нарушено гарантираното им от Конституцията право на безплатно здравеопазване, а като аргумент тя посочи плащането за избор на екип, доплащането за медицински изделия, за консумативи и др.

„В резултат на това управление здравеопазването вече не е и достъпно. 80% от болниците са в 3 големи града. Една родилка, например, трябва да пътува 80 км от Свищов до Велико Търново в резултат на закриването на родилното отделение там. Общинските болници фалират. Те дължат около 500 млн. лева. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Девин и други“, аргументира се още лидерът на БСП.

От левицата критикуват правителството още заради лекарствената му политика.

„Лекарствата стават все по-скъпи. Евтините се изнасят без контрол“, подчерта Корнелия Нинова, а за пример даде факта, че 45% от парите за здраве отиват за лекарства. В Европа този процент е 25%.

„За да се приберат парите от здравната каса и от хората, пациенти се приемат по 5-6 пъти, по различни пътеки. При това някои изобщо не влизат в болница, но по документи се водят там, за да се вземат парите. Хоспитализациите са се увеличили два пъти – 3 млн. хоспитализации, а за този период българите сме намалели с 1 млн. души“, допълни още Нинова, излагайки мотивите на вота.

От БСП се противопоставят още и на предлаганата от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев промяна в модела на здравно осигуряване, който все още е в процес на обществено обсъждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама