Директорът на БТА отива на съд заради неизгоден договор за бутилирана вода

12:06, 19 окт 18 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният директор на БТА Максим Минчев е предаден на съд по обвинение, че съзнателно е сключил неизгодна сделка за доставка на вода "Хисар" за нуждите на БТА. Това съобщиха от Софийския градски съд, където е внесен обвинителният акт. До този момент прокуратурата не е изнасяла информация, че разследва Минчев.

Максим Минчев ръководи БТА от 2003 г., като последно беше преизбран за поста през 2017 г.. Той беше единствената номинация за поста, а кандидатурата му бе издигната от управляващите. Единствен кандидат беше и при предишния избор през 2012 г., когато бе избран за първия си петгодишен мандат по новия Закон за БТА.

Според обвинителния акт в периода от февруари 2016 до януари 2017 г. Минчев съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64 лева. Тезата на прокуратурата е, че БТА получавала водата от половин литър на цена от 70 стотинки, при положение, че на пазара струвала наполовина.

Според прокуратурата е налице неизгодна сделка, тъй като предмет на сделките е предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията - предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това.

Спрямо Максим М. е определена мярка „подписка“.

Законът за БТА гласи, че за генерален директор на агенцията не може да бъде избиран човек, който е осъждан за умишлено престъпление.

Ако бъде признат за виновен Максим М. може да получи наказание от една до шест години „лишаване от свобода“ и, като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама