Започна унищожаването на патици и бройлери в заразените с птичи грип ферми край Хасково

13:45, 19 окт 18 / Общество 25 473 Topnovini
1

Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в двете ферми край Хасково, където са констатирани огнища на птичи грип. Собствениците ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

Заболяването птичи грип е открито във ферми за отглеждане на патици и бройлери, собственост на две различни фирми. Заради зачестилите случаи на умрели птици са направени изследвания, които са потвърдили болестта. Пред БНР, директорът на Агенцията за безопасност на храните в Хасково доктор Георги Илиев каза:

„Ние ще пристъпим незабавно в огнището към умъртвяване по хуманен начин на птиците и обезвреждане на труповете, след това ще се извършат основни няколкократни дезинфекции на помещенията, инвентара и ще бъдат наблюдавани евентуално за нови случаи“.

Взети са предпазни мерки в трикилометровата зона на огнището. Ще бъдат наблюдавани всички стопанства в съседните до Войводово села.

„Включва Войводово и село Конуш и десеткилометрова наблюдавана зона, която включва останалите населени места в община Хасково. В община Жълти бряг има по-малки ферми за отглеждане на патици, също има и в Малево. Там наистина ще бъдат извършвани ежедневни клинични прегледи, ще бъдат взети проби“, каза още Илиев.

Днес в 14.00 часа ще заседава Областната епизоотична комисия, на която ще бъдат набелязани още мерки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани