Започна унищожаването на патици и бройлери в заразените с птичи грип ферми край Хасково

13:45, 19 окт 18 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в двете ферми край Хасково, където са констатирани огнища на птичи грип. Собствениците ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

Заболяването птичи грип е открито във ферми за отглеждане на патици и бройлери, собственост на две различни фирми. Заради зачестилите случаи на умрели птици са направени изследвания, които са потвърдили болестта. Пред БНР, директорът на Агенцията за безопасност на храните в Хасково доктор Георги Илиев каза:

„Ние ще пристъпим незабавно в огнището към умъртвяване по хуманен начин на птиците и обезвреждане на труповете, след това ще се извършат основни няколкократни дезинфекции на помещенията, инвентара и ще бъдат наблюдавани евентуално за нови случаи“.

Взети са предпазни мерки в трикилометровата зона на огнището. Ще бъдат наблюдавани всички стопанства в съседните до Войводово села.

„Включва Войводово и село Конуш и десеткилометрова наблюдавана зона, която включва останалите населени места в община Хасково. В община Жълти бряг има по-малки ферми за отглеждане на патици, също има и в Малево. Там наистина ще бъдат извършвани ежедневни клинични прегледи, ще бъдат взети проби“, каза още Илиев.

Днес в 14.00 часа ще заседава Областната епизоотична комисия, на която ще бъдат набелязани още мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама