Теменужка Петкова: Ще сторим всичко необходимо относно кариерата над Белащица

16:00, 19 окт 18 25 1087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всичко, което зависи от енергийното министерство и изпълнителната власт, ще бъде направено, за да бъдат хората спокойни. В това увери ресорният министър Теменужка Петкова по повод протестите на жителите на няколко населени места от родопската яка, заради идеята за удължаване на една от концесиите на кариерата над село Белащица.

Тя вече се е срещала с местните жители, за да обсъдят причините, поради които са разтревожени. По думите й, ситуацията е изяснена и това, което предстои, е всяка една институция, която има отношение към концесията, да вземе нужното решение в рамките на своята компетентност.

От РИОСВ-Пловдив заявиха, че в района на кариерата уредите не са отчели завишаване нивата на фините прахови частици (ФПЧ). По време на последната проверка обаче екоинспекцията е установила неорганизирано емитиране на прах на площадката на кариерата в землището на село Белащица.

На място бе констатирано нарушаване дължината на ръкава към транспортна лента на сортиращата инсталация и изнесен прах по републиканската пътна мрежа в участъка от кариерата до кантара на обекта.

На концесионера са издадени предписания. Изискванията са той да измива частта от републиканската пътна мрежа, използвана от дружеството за недопускане на неорганизирано емитиране на прах при движение на транспортните средства, ползващи пътя. Срокът за изпълнение на тези предписания е седмица от датата на получаването им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама