Идва ли краят на "Господари на ефира"?

16:50, 21 окт 18 25 1825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нова телевизия най-вероятно ще приложи любимата си тактика към продуцентите – ще изчака края на сезона и няма да подпише нов договор. По този начин бе свалена и рубриката на Милен Цветков тази есен.

В случая с „Господари на ефира“ договорът е валиден до края на пролетта. През март контрактът трябва да бъде подновен. След скандала с шоуто обаче от медията имали сериозни резерви и почти било сигурно, че няма да преподпишат нов договор."

Това написа през седмицата "МАРИЦА", цитирайки вестник "Уикенд". Дописки с подобно съдържание тиражираха и други подобни сайтове. И ако заради естеството и достоверността им не би трябвало да им обръщаме внимание - този път не можем да ги подминем.

Имиджът на шоуто на братята Халваджиян пострада сериозно след разкритията за нагласения "побой" над репортера им Митко Върбанов. Разбира се, продуцентите си посипаха главата с пепел, въпреки че обясненията им бяха странни и на моменти объркани. А така и не отговориха на куп въпроси, които им бяха зададени.

Доскоро "Господари на ефира" получаваха наистина забележително отношение и от публиката, и от медиите, и дори от държавата. В последните няколко години шоуто се бе превърнало в институция заради "разследващите" си материали. Продуцентите Магърдич и Джуди Халваджиян даже бяха канени от вестници, сайтове и по тв студиа (основно в Нова телевизия), за да коментират обществено-политически теми. Междувременно Бедрос, синът на Магърдич Халваджиян, се позиционира като активен младеж с гражданска позиция и редовен участник в протести.

Паралелно с всичко това основни фигури от екипа успяха да участват и в доста проекти с държавно или европейско финансиране. Така например Зуека и Рачков бяха водещи на събития "Яко е да си еко", когато на върха в МОСВ бе Ивелина Василева. Актьорът, който едно време изпя "Шъ тъ праа да умиргаш" и колегата му, известен като Жоро Бекъма, ще изпитват и ученици от цялата страна в инициативата "Моят дом е моята крепост" на МРРБ, с участието на МОН.

Всичко това обаче започна да тежи със страшна сила, след скандала с Димитър Върбанов. Истерията около "побоя" над репортера подведе премиера и задейства държавната машина, за да може "биячите" бързо да бъдат арестувани. След разкритията на Медиапуул скандалът стана прекалено голям. Всички, за които "Господарите" наистина бяха институция видяха, че вече не са недосегаеми. И в социалните мрежи започнаха сериозни дебати за качеството на публицистичните им материали и обвързаностите на екипа и продуцентите.

Скандалът с "Господари на ефира" няма да утихне току-така. И продължаването на темата в последните дни е достатъчно показателно. Но показан ли е наистина "червен картон" на предаването?

Практиката на Нова телевизия в последните години наистина налага подобни съмнения. Каналът не изгони веднага Дарина Сарелска след скандала, подпален от Васил Иванов. Но го направи след време. Анна Цолова изчезна от ефир по същия начин. Изненадващо, но тихо. И дори скорошната й медийна изява не успя да убеди публиката къде е истината и защо си е тръгнала от Нова. Но раздялата й с ефира дойде след подобна поредица от материали за имотното й състояние и закани от Николай Бареков, че ще пусне сигнал до Прокуратурата.

Днес дори материалите "извън ефира" за фамилия Халваджиян, Рачков и Зуека вече имат различна конотация. Докато лятото жадните за клюки се наслаждаваха на снимки на фамилията и приятелите им от Тоскана, днес ситуацията се промени. Медиите вече не се питат женят ли се Рачков и Мария и не цъкат с език при вида на поредната декорация на Кремена Халваджиян. Вместо това вече се говори за това как Халваджиян са забогатели едва ли не на гърба на народа.

Нов нюанс са политическите изказвания срещу шоуто, след като "Господарите" пуснаха изказването на Валери Симеонов за майките на децата с увреждания. Факт - част от тях по същество не са срещу шоуто, а по-скоро опит да замажат гафа на вицепремиера. И все пак - доскоро никой не смееше да каже на Институцията, че създава фалшиви новини.

А и истината е, че предаването на Халваджиян все по-трудно вече може да бъде морален компас. Защото случаят "Върбанов" ще свети всеки път над екипа. С други думи - днес ще хванат някой в издънка, утре той ще им припомни собствените гафове.

До какво ще доведе всичко това и идва ли краят на "Господари на ефира" - предстои да видим.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама