Регистрираха нова зона с анормално топла вода в Тихия океан

11:45, 22 окт 18 / Любопитно 25 1266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени регистрираха повторна поява на зона с анормално топла вода в североизточната част на Тихия океан в резултат на глобалното затопляне, съобщи БТА, като цитира "Сайънс алърт". По мнението им, тази зона може да доведе до екстремни климатични условия в Аляска и други райони в САЩ.

За пръв път анормалната зона бе регистрирана през 2013 г. Тя се разширяваше през 2014 г. и 2015 г. Специалисти приписаха разширяването й на продължителната суша в Калифорния и рекордно високата температура на въздуха в Сиатъл през 2015 г.

Въпросната зона повлия върху климата по западното крайбрежие на САЩ и допринесе също за поява на бури и студено време по източното крайбрежие и в южната част на страната.

Според учените, виновникът за появата на анормално топлата зона в Тихия океан е необичайно високата за есенните месеци температура на въздуха над Аляска.

Зоната ще продължи да съществува до края на октомври, а след това въздействието ѝ постепенно ще започне да намалява. Настъпването на есента се забави с 4 седмици в южната и югоизточната част на Аляска, където по това време обикновено валят дъждове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама