Закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина няма да се отрази негативно

11:00, 23 окт 18 25 2426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да бъдат отнети функциите на Фонда за лечение на деца. Лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от Касата, тя е компетентната институция за издаването на формуляри и по-нататъшното лечение. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в ефира на bTV.

Начева обясни, че Министерството на здравеопазването (МЗ) ще направи среща с всички пациентските организации, за да се обяснят всички промени, които се очаква да се направят.

През последните години е имало много недобри практики в здравеопазването и Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще съчетаят най-добрите практики, като преминат в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), уточни още Начева.

Досега се търсеха три оферти и документите се подаваха в Касата и във Фонда за лечение на деца. Сега на едно място ще се съчетава подаването на документи и ще има хора, които ще се грижат за това вместо родителите.

Промяната във Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина има за цел промяна на административния капацитет. Трябва да има подобрение на резултатите в двете структури, уточни зам.-министърът. По-важен е фактът, че ще се осигури пълна прозрачност на НЗОК в тази посока, посочи Начева и добави, че е имало пропуски в досегашната система на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина.

"Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет, без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали", подчерта Начева.

Министерство на здравеопазването работи в три посоки, за да разреши проблема. На първо място се работи за национална кампания за донорството, проучване на възможности наши специалисти да бъдат обучавани в чужбина или хора от чужбина да дойдат в България. Установени са и контакти с Австрия и Германия за възможност за извършване на трансплантации.

Според промените, Агенцията по трансплантации и медицинският одит се обединяват в Агенция за медицински надзор. Закриват се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, а дейността им преминава към касата. Не е ясно, дали Общественият съвет към фонда ще остане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама