Най-голямата държавна болница в Старозагорско постепенно стъпва на крака

12:30, 23 окт 18 25 2447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Огромните задължения, трупани през годините от най-голямата държавна болница в Старозагорска област, постепенно се топят. Мениджърският екип на лечебното заведение успява да покрие близо една трета от дълговете. Това съобщи проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", пред БНР. При неразплатени над 21 милиона лева в началото на тази година, след края на деветмесечието разчетите показват под 14 милиона лева, дължими пари към контрагенти.

Започват мащабни строителни дейности в Спешното отделение в края на тази или началото на 2019 година. Цялостен ремонт там не е правен, а частичен - преди 10 години. В модернизацията и реконструкцията на остарялото отделение, където годишно минават хиляди хора в тежък за тях или близките им момент, ще бъдат вложени 1,5 милиона лева по ОП „Региони в растеж“. Лекарските кабинети и залата за реанимация временно ще бъдат пребазирани в Диагностично-консултативния блок в непосредствена близост до Спешния център.

Болница „Киркович“ разполага с нова ендоскопска апаратура от най-висок клас, с която ще се лекуват пациентите в гастроентерологията. Апаратура от най-ново поколение за безкръвни операции ще получат и в гръдна, и в съдова хирургия.

Преобразяването на Акушеро-гинекологичната клиника и Клиниката по неонатология е на финалната права. До 15 ноември се очаква строителните дейности да приключат. Те ще се помещават на втори и трети етаж в голямата сграда на болницата. Преместването може да стане още в рамките на тази календарна година, смята проф. Йовчев. 863 000 лева е количествено-стойностната сметка, която е утвърдена за строителството на новия корпус по акушерство. 150 000 лева са вложени в новата Клиника по неонатология.

Много скоро започва голямото пребазиране и на хемодиализа. Пациентите ще се лекуват в обособено ново пространство на първия етаж, също в голямата сграда на болницата. За реконструкцията му са вложени 600 000 лева. Десет нови апарата за хемодиализа ще бъдат доставени. Клиниката по нефрология и хемодиализа е с утвърден авторитет и тук се полагат професионални грижи за хора, страдащи от остра бъбречна недостатъчност.

Годишно през болницата преминават 27 000 пациенти от осем области в страната.

С решение на правителството от този месец УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ се утвърждава като единствената болница в Югоизточна България, акредитирана за обучение на студенти по медицински специалности, както и за обучение на специализанти и докторанти по акредитирани направления на медицинската наука.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама