Русенската опера e пред фалит

15:00, 23 окт 18 / Култура 25 1891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради натрупан дълг от предишни ръководства русенската опера е пред финансов фалит. Дефицитът на културния институт е в размер на над 2 милиона лева. Сегашният директор и артистите настояват той да се занули и да се вземат спешни мерки за промени във финансирането на всички оперни театри.

Когато през ноември 2017 г. встъпва в длъжност новият директор на операта Иван Кюркчиев заварва дълг за около 1 млн лв., който в момента е два пъти повече. Ръководството било принудено да съкрати 10% от състава, но и това не помогнало, предава БНТ.

"За всеки 1 лев от публиката получаваме субсидия 6 лв. Тези средства обаче не бяха достатъчни за покриване на нашите заплати и да покриваме този дълг", каза Иван Кюркчиев.

До огромния дълг се е стигнало заради методиката на държавното финансиране на оперните театри. През 2016 г. под ръководството на Найден Тодоров е била реализирана продукция, която е донесла необичайно високи приходи от над 1 млн. лева. Така културният институт е бил длъжен и през тази година да реализира същите приходи.

"Означаваше тогава още през февруари месец ние да произвеждаме около 70 000 лв. на месец, което много малко театри в България могат да си го позволят. Означаваше, че хората не трябваше да си получават заплатите, за да бъде изпран този минус. Юли - последния одит, когато беше направен - 2 500 000 лв. Искаме този дълг да бъде занулен", заяви Кюркчиев.

В същото време заплатите на артистите са ниски - от 500 до 800 лв. Затова синдикатите в операта настояват да се промени методиката на финансиране на оперните театри.

"Ние не искаме вариант връщане отпреди 2010 г. или тотално отменяне на системата на делегираните бюджети. Ние настояваме заплатите по някакъв начин да бъдат гарантирани", заяви Момчил Миланов - зам.-директор на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Всичко това се случва в навечерието на 70-годишния юбилей на русенската опера и 100 години оперно дело в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама