НИМХ излиза от БАН с цялото си имущество на 1 януари 2019 г.

18:55, 23 окт 18 / Политика 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се предлага изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на БАН, заедно с всички материални активи и разчетените за дейността му финансови средства, и преминаването му към министъра на образованието и науката от 1 януари 2019 г, предаде БТА.

В проектобюджета за 2019 г. се посочва, че предложенията за промени в Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух произтичат от предлаганото преобразуване на Националния институт по метеорология и хидрология от основно звено на Българската академия на науките в юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката.

За осигуряване на дейността на НИМХ като национална хидрометеорологична служба на Република България и задълженията, които има по Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух, е необходимо по-специфично разпределяне и определяне на бюджетните средства за обезпечаване на научно-приложната, оперативната и експертна дейност на института, което прави невъзможно определянето на бюджета му по общите правила на БАН за разпределение, съобразно научните му резултати.

Това налага изваждането му от структурата на БАН, заедно с всички материални активи и разчетените за дейността му финансови средства, и преминаването му към министъра на образованието и науката от 1 януари 2019 г.

Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната му дейност следва да се запази и развие, се посочва в проектобюджета за 2019 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама