Чернокож британец пребит от ултраси, БХК поема защитата му

09:20, 24 окт 18 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският гражданин Леон Кофи, който работи като търговски представител в българския офис на международна компания, е нападнат пред сградата на МВР, докато се прибира към дома си заедно с двама свои колеги. Това се случва непосредствено след футболния мач ЦСКА-София – Левски, който се проведе на 29 септември.

При сбиването той изпада в безсъзнание и е откаран в болница. Претърпява операция и прекарва две седмици в клиника по неврохирургия. По случая е образувано досъдебно производство.

Българският хелзинкски комитет е поел защитата на Леон Кофи и твърдейки, че Кофи е станал жертва на футболни хулигани заради тъмния цвят на кожата си.

По предварителна информация на ъгъла на улиците "6-ти септември" и "Ген. Паренсов" пострадалият и придружителите му засичат група, чиито отличителни символи предполагат, че са на агитката на футболния клуб "Левски".

От тълпата се отделя група от приблизително 50 души, които се насочват към Кофи. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата започва да нанася многократни удари върху всички части на тялото му. Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци.

„Струва си да се отбележи, че България има сериозни проблеми с неонацистките неформални движения, които преобладават сред футболните агитки. Този проблем е добре известен и на самите спортни клубове, и на властите, но нищо не се прави по въпроса. През декември 2015 г. Министерския съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2020 г. В нея конкретно са посочени само ислямистките радикални и терористични организации, но няма нито едно изречение за неонацистките неформални групи“, заяви Адв. Адела Качаунова, директорка на „Правната програма“ на БХК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама