Кметът на Бургас и шефът на НКИЗ направиха първа копка на завод за компоненти на самолетни двигатели

11:07, 24 окт 18 25 2422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първа копка на мащабния Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели на „Сигматек“ ЕООД направиха в Индустриален и логистичен парк – Бургас кметът на града Димитър Николов, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес, изпълнителните директори на „Сигматек“ Алексей Филипов и на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ Стамен Стамов, областният управител Вълчо Чолаков и др.

„Днес правим първа копка на една сериозна инвестиция за Бургас – каза на събитието Антоанета Барес. – Досега „Национална компания индустриални зони“ е привлякла инвестиции в размер на над 820 млн. лв. Част от тях са от Бургас и са благодарение на успешната ни съвместна работа с Общината.“

Изпълнителният директор на НКИЗ посочи, че това е най-доброто партньорство – между държавата и общината, а за това говори най-вече фактът, че територията на логистичния парк в Бургас се изчерпва и се изграждат хубави предприятия, като това, на което днес се прави първа копка.

„Планираме да разширим възможностите на съвместното ни дружество като добавим нови терени, за които вече разбрахме, че има заявен инвестиционен интерес“, добави Барес.

Тя подчерта, че постиженията в индустриалната зона в Бургас са благодарение на общите усилия на Министерство на икономиката, Община Бургас, НКИЗ и, разбира се, на екипа на Индустриалния и логистичен парк.

„Добра новина за Бургас – заяви и кметът на града Димитър Николов. – След година тук ще работят над 200 специалисти с много добро заплащане. Благодарим за подкрепата на „Националната компания индустриални зони“. Преди година инвеститорът ни каза, че харесва града и поиска да разбере какви са учебните заведения в града. В момента има голям интерес и поръчки за производство на самолетни двигатели, а частите за тях ще се произвеждат тук. Клиенти са заводите на „Боинг“ в САЩ, на „Еърбъс“.“

Инвестиционният проект на компанията „Сигматек“ ЕООД е на стойност 30 милиона щатски долара, като съчетава научна и производствена част. До края на 2019 г. се очаква разкриването на над 200 нови работни места.

Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау“, обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

„Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД разполага с територия от 240 дка, която е почти запълнена. Привлечени са над 30 инвеститора, разкриващи 1000 постоянни работни места, като са инвестирани над 80 млн. лв. в производства и логистични бази. Вече функционират бази за бетонови изделия, изработка на мебели, производство на отоплителни и климатични системи, метални изделия, месни продукти, хлебни изделия, логистични центрове. От лятото на 2017 г. в портфолиото на парка е и шведският гигант в автомобилното производството „Волво Груп“ с център за обслужване, сервизиране и продажба на товарни автомобили от марките „Волво“ и „ Рено“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама