Данъчните проверяват три строежа в Хасково

12:40, 24 окт 18 25 1005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три строителни обекта в Хасковско проверява НАП за това спазват ли осигурителното и данъчно законодателство при наемането на работници.

Инспекторите на приходната агенция следят дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго.

Данъчните проверяват също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права. Инспекторите на НАП избират за проверка строителни компании на база издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта. До момента в цялата страна са възложени проверки на 80 строежа.

Строителството е един от рисковите браншове по отношение спазването на осигурителното и данъчно законодателство в страната. Част от мерките, с които НАП третира риска от неспазване на задълженията в този сектор, е информационната кампания на приходната администрация „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доходи и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – http://www.zaplatavplik.bg/, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“.

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и декларирания доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама