Сблъсъци между мигранти и полиция на границата между Хърватия и Босна

16:20, 24 окт 18 / Свят 25 1327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко десетки мигранти влязоха в сблъсъци с босненската полиция при опит да пресекат незаконно границата със съседна Хърватия, която е членка на Европейския съюз.

Крещейки "Отворете границите!", мигрантите пробиха полицейския кордон преди да бъдат спрени от друг край граничния пункт Малевац. Сблъсъците продължиха, след като мигрантите блокираха граничния пункт.

Хърватската гранична полиция предупреди, че няма да позволи хаотична ситуация, препречи пътя зад полицейския кордон с микробуси и наблюдаваше случващото се с хеликоптер.

Част от мигрантите са започнали да хвърлят камъни и да предизвикват униформените, след като са пренощували на открито при температури близки до нулата. На това място пътят между двете държави е затворен за движение и мигрантите са поставили върху него палатките и спалните си чували.

Полицията също така забрани на около 100 мигранти да слязат от влак, който пристигна в района рано тази сутрин, и върнаха обратно автобуси с мигранти.

Според босненските власти на прага на зимата хиляди мъже, жени и деца, бягащи от мизерията и конфликтите в Азия и Северна Африка, живеят на открито или в изоставени сгради в страната с надежда да влязат в ЕС и да продължат към по-богатите страни от Северна Европа.

Досега през 2018 г. през Босна и Херцеговина на път за ЕС са преминали около 16 000 души предимно от Афганистан, Пакистан, Иран и Мароко. Около 5000 са останали предимно в градовете Бихач и Велика Кладуша до хърватската граница. Във вторник полицията в Бихач спря и върна обратно с автобуси около 90 мигранти, пристигнали с влак от Сараево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама