Провериха център за настаняване в Ловеч заради сигнал за дете

18:00, 24 окт 18 25 1243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екип на омбудсмана на Република България Мая Манолова е посетил Центъра за настаняване от семеен тип - 5, в Ловеч по сигнал относно грижите, които се полагат за дете, настанено там.

Установено било, че 14-годишното момче се лекува с твърде голям брой медикаменти за възрастта си, както и, че услугата не отговаря на неговите потребности и състояние, заяви пред БТА Ева Жечева директор на дирекция "Права на детето", участвала в проверката на място.

По думите й експертите са се запознали с досието на детето, което е било преместено в Ловеч от закрита вече социална услуга в Смолян в края на март т. г. Съдействали са да му бъде направен обстоен преглед в Детската психиатрична клиника към Александровска болница и да се вземе решение как ще продължи лечението му.

Според Жечева момчето не може да се развива в тази услуга, тъй като е настанено с деца и младежи, които са неподвижни и с умствена изостаналост. "Динамиката на детето не отговаря на живота в услугата", заяви Жечева. Тя поясни, че момчето не спазва правила, за него най-важно е някой да му се подчинява и да изпълнява неговите желания, проявява агресия към останалите деца и персонала, който няма нужния опит да се справи с подобно поведение. "Днес го попитах какво иска и той каза: "искам да бъда в център, в който мога да имам приятели, мога да си говоря с тях. Затова се държа така и ще се държа, докато не ме чуят", заяви още Ева Жечева.

 Тя уточни, че е имало решение момчето да бъде настанено в друга социална услуга, но от там са отказали да го приемат.

Затова екипът на Мая Манолова ще инициира среща, на която да присъстват психолози, представители на Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, местната власт и работещи в други центрове, за да се търсят решения в полза на детето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама